tisdag 16 april 2013

Eliminering

Nästan dödligt sjuk (som bara män kan bli) har Gabriel ikväll kaklat det sista i köket! Han har även börjat med fläktanordnigen till kaminen. Tveksam till att den behövs dock. Vi får nog sänka innetemperaturen till 17-18 grader om det ska gå utan att vi får värmeslag nästa vinter. Pappa har vidare kapat och fixat till eklisterna vid kaminen (blev mycket bra). Vi har även ordnat med plastbaljor under kyl och frys samt skruvat upp ett par brandvarnare... dvs allt eftersom eliminerat eventuella hinder tom torsdag.

4 kommentarer:

  1. hej,

    Gillar ideen med fläktarna, förmodar att dessa skall sprida värmen i huset/rummet, men det ser ut att vara väl mycket tryck/ många fläktar?!
    Vi kommer i vår "värmespridartaktik" kanske använda max 4 st av liknande fläktar för att "suga" ut värmen i ändarna på vår murade spis, väl där hoppas vi vinkla ut värmen i rummets/utrymmets fyra hörn. skulle vara intressant att höra om tankarna kring er fläktanordning.

    Tack för trevlig läsning.

    mvh,
    /Martin

    SvaraRadera
  2. Tanken med fläktarna vara att öka luftflödet kring kaminen och på så sätt överföra mer värme till luften i rummet.
    Nu har det dock visat sig att vi får en mycket bra luftström även utan fläktar, det skapas en kraftig konvektion helt naturligt. Speciellt till övervåningen (dit vi har en 100mm spirokanal) blir det en mycket kraftig luftström så fort kaminen fått upp värmen. Med vår öppna planlösning, denna luftkanal till övervåningen samt FTX anläggningen så kan vi värma hela huset med denna kamin. Jag är i dagsläget tveksam om fläktarna kommer att behöva användas.

    SvaraRadera
  3. Hej Gabriel,

    tackar för svaret. Vidare till erat uppvärminingssystem om jag får terrorisera er blogg vidare. :).
    Förmodar att varken FTXen eller kaminen är primära uppvärmningskällor, kommer ni att köra dessa två som komplement till berg/jordvärme kanske. Har ni isf kombinerat FTXen med ett kylpaket för frikyla eller tänkt tanken?
    Vi hade tankar på detta men har nu mer eller mindre bestämt oss för ett Heru 160 aggregat som ju känner av om utelusften som kommer in är varmare än utgående luft och på så sätt växlar ner den varma uteluften under varma sommardagar, känns som om det räcker ganska långt.
    Finns naturligtvuis fler fabrikat som gör detta nu för tiden.

    mvh,
    /Martin

    SvaraRadera
  4. Vår primära uppvärmning är fjärrvärme via ingjuten golvvärme i plattan.
    Vi har ingen frikyla, dock har vårt FTX aggregat funktionen för sommarkyla som du beskriver ovan, jag har dock inte hunnit aktivera/justera in detta ännu.

    SvaraRadera